Galaretka z pomidorami i bazylią

3 łyżeczki żelatyny, 20 dag sera mozzarella, 2 pomidory, 2-3 gałązki bazylii, 4 łyżki octu balsamicznego, 300 ml bulionu warzywnego, sól, pieprz, szczypta cukru, 4 paluszki grissini, 4 plasterki szynki parmeńskiej.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 20 minut

1 Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Mozzarellę i pomidory pokroić w plasterki. Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Ocet wymieszać z bulionem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Następnie wymieszać z przyprawionym bulionem.

2 Cztery foremki (o pojemności 200 ml) opłukać zimną wodą. Na spód każdej wylać trochę galaretki. Wstawić do zastudzenia na 15-20 minut do lodówki.

Potem na galaretce ułożyć na przemian plasterki pomidorów, sera i listki bazylii. Zalać resztą galaretki. Wstawić do lodówki na 3 godziny do zastygnięcia. Paluszki grissini owinąć szynką parmeńską. Podawać jako dodatek do galaretki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej