Gęś faszerowana

Składniki na 10 porcji: Składniki: 1 tuszka gęsi (ok. 4-5 kg) • 1 puszka kasztanów jadalnych • pół kg jabłek • 10 dag migdałów • pół pęczka majeranku • 10 dag śmietanki kremówki • przyprawa warzywna • 2 łyżki zasmażki błyskawicznej • sól • pieprz • pół główki czerwonej kapusty • 1 łyżka cukru • 1 łyżka octu 10% • 2 łyżki mąki.

1. Środek i wierzch umytej tuszki natrzyj przyprawą warzywną, solą oraz pieprzem.

Reklama

2. Jabłka pokrój w ósemki, a kasztany odlej z zalewy. Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę, po czym zrumień na patelni. Majeranek umyj, osusz i posiekaj.

3. Składniki farszu dobrze wymieszaj, a następnie napełnij nim tuszkę. Zszyj gęś nicią kuchenną, umieść ją na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 200°C, a pod spód wsuń blachę, na której będzie zbierał się wyciekający tłuszcz.

4. Piecz potrawę w zależności od wagi gęsi. Na 1 kg przypada 1 godzina. Co kwadrans podlewaj ją wytwarzającym się sosem.

5. Upieczoną gęś wyjmij z piekarnika. Sos przecedź, dolej śmietanę, oraz pół szklanki wody i zagotuj razem z zasmażką, solą oraz pieprzem.

6. Kapustę poszatkuj, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Następnie posyp ją cukrem, dolej więcej wody i gotuj, aż będzie miękka. Na koniec dodaj ocet oraz mąkę i dokładnie wymieszaj.

7. Gotową gęś polej sosem i podawaj z kapustką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Telemax

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej