Giouvetsi – grecka zapiekanka

Składniki: 60 dag wołowiny, 35 dag makaronu ryżowego tzw. orzo, cebula, 3 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów (40 dag), czerwona papryka, marchew, 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego, szczypta cynamonu, 2-3 łyżeczki cukru, sól, pieprz, 15 dag żółtego sera.

Reklama

Katarzyna Cukier z Domaszna

1 Wołowinę oczyszczam, myję i osuszam. Następnie kroję w bardzo drobną kostkę. Makaron gotuję w osolonej wodzie na półtwardo (al dente), przelewam wodą i odstawiam.

2 Na patelni rozgrzewam olej i na dużym ogniu smażę wołowinę na rumiano z każdej strony. Następnie dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę ok. 5 min. Dodaję wino, pomidory w puszce.

3 Po chwili dodaję koncentrat, cukier i szczyptę cynamonu. Smażę całość około godziny na wolnym ogniu pod przykryciem. Od czasu do czasu potrawę trzeba przemieszać. Jeśli staje się zbyt gęsta, można podlać ją niewielką ilością wody.

4 Po 20-25 min dodaję pokrojoną w kostkę marchew, po 45 min – paprykę. Doprawiam, łączę z makaronem, przekładam do natłuszczonej formy i piekę ok. godz. w temp. 170ºC (pod przykryciem). Danie odkrywam, posypuję startym serem, chwilę zapiekam.

Przygotowanie ok. 120 min • Porcja 310 kcal

• Koszt porcji ok. 3,50 zł • Przepis na 4-6 porcji

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej