1 Filet z kurczaka umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Każdą porcję natrzyj z dwóch stron solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.
2 Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż filety. Smaż z dwóch stron po 30 sekund, aby białko na powierzchni mięsa się ścięło, a cenne soki pozostały w środku.
3 Dodaj sok z cytryny oraz miód, wlej 50 ml wody. Składniki wymieszaj. Patelnię przykryj pokrywką. Duś całość na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dalej smaż kurczaka, obracając go co chwilę, aż sos wyparuje, a masa zacznie się karmelizować (na obrzeżach patelni sos będzie delikatnie brązowieć). Każdy filet obtocz powstałą glazurą.
4 Szparagi oczyść, ugotuj w osolonej wodzie (15 min), ostudź, pokrój. Pomidorki umyj przekrój na połówki. Sałaty opłucz. Warzywa wymieszaj, oprósz solą i pieprzem, polej sosem. Podawaj do mięsa.
czas ok. 30 min; porcja – 350 kcal, cena 6 zł
Salsa z ogórków
Do piersi możesz też podać pikantną salsę. Pokrój w kostkę 2 ogórki, posiekaj pęczek szczypiorku, papryczkę chili oraz 2 ząbki czosnku. Składniki wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.