Gołąbki z pęczakiem

Składniki ● 15 dag grochu ● 30 dag kaszy pęczak ● cebula ● olej ● kapusta włoska ● majeranek ● 3 szkl. bulionu ● sól, pieprz. Przygotowanie 70 min ✔ Porcja 230 kcal ✔ Przepis na 10 porcji.

Danuta Adamiak z Kuchar-Skotnik

Reklama

1 Groch przebieram, kaszę płuczę na sicie. Gotuję osobno do miękkości. Obraną cebulę szatkuję, smażę na łyżce oleju. Z kapusty wycinam głąb, parzę ją we wrzątku, oddzielam liście.

2 Mieszam groch, kaszę i ce- bulę, doprawiam do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nakładam na liście, zwijam gołąbki. Układam je ciasno w garnku i zalewam bulionem. Duszę pod przykryciem 30 minut. Podaję z dowolnym sosem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej