Gołąbki z wątróbką i kaszą gryczaną

Gołąbki: główka kapusty, 2 torebki kaszy gry czanej, 100 g śliwek suszonych, 300-400 g wątróbki drobiowej, cebula, jajko, litr bulionu warzywnego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, olej. Sos: 3 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka gęstej śmietany, łyżeczka cukru.

Reklama

1. Wybierz 8 najładniejszych liści z wierzchu główki kapusty. Zanurz je w gotującej się wodzie i trzymaj w niej, dopóki nie zmiękną. Osącz, dokładnie osusz.

2. Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Śliwki namocz we wrzątku przez pół godziny. Po tym czasie odcedź, posiekaj. Cebulę drobno posiekaj, podsmaż na oleju. Wątróbkę umyj, osusz, pokrój w kostkę.

Do miski włóż przestudzoną kaszę, cebulę, wątróbkę, natkę pietruszki i posiekane śliwki. Wbij jajko, dodaj majeranek, sól, pieprz. Wymieszaj na gładką masę.

3. Z każdego liścia wytnij główny nerw, nałóż farsz i zwiń gołąbki. Dno garnka wyłóż liściem kapusty, ułóż gołąbki. Przykryj drugim liś ciem. Zalej bulionem, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj na małym ogniu ok. godziny.

Pod koniec zalej koncentratem pomidorowym rozprowadzonym wodą, wymieszanym ze śmietaną, cukrem, solą i pieprzem do smaku.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej