Gołąbki ziemniaczane

Składniki: Główka kapusty białej, 1 i 1/2 kg ziemniaków, 2 gotowane ziemniaki, marchewka, cebula, jajko, 3 łyżki przecieru pomidorowego, maślanka, wegeta, koper, sól, pieprz.

Przygotowanie 90 min • Porcja 260 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 16 porcji

Katarzyna Toczek-Gierula z Rzeszowa

Reklama

1 Liście kapusty gotuję w osolonej wodzie 2-3 minuty, aż zmiękną. Po osączeniu odcinam twarde części. Surowe ziemniaki i cebulę ścieram na tarce, do nich dodaję starte 2 gotowane ziemniaki i surową marchew. Wbijam jajko, wszystko mieszam i doprawiam. Farsz nakładam na liście i je zawijam.

2 Piekę gołąbki w naczyniu żaroodpornym. Podlewam maślanką z przecierem i koprem. Duszę 40-50 min.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej