Golonka z piwa

Skład na 2 porcje: ● 2 małe golonki przednie ● 1 marchewka ● 1 pietruszka ● pół pora ● 3 listki laurowe ● pół łyżeczki pieprzu ziarnistego ● sól ● kilka ziarenek ziela angielskiego ● 4 łyżki płynnego miodu ● 500 ml piwa jasnego

1. Przygotowane golonki zalewamy zimną wodą. Dokładamy wszystkie umyte, obrane jarzyny, wrzucamy przyprawy. Doprowadzamy do zagotowania.

2. Zmniejszamy płomień i dolewamy 350 ml jasnego piwa. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, 1,5-2 godziny. Studzimy w piwnym rosole.

Reklama

3. Golonki wyjmujemy, osuszamy (w tym momencie można naciąć ich skórkę w kratkę), przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy płynnym miodem.

4. Golonki lekko podlewamy wywarem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Często skrapiając resztą piwa, zapiekamy 45-50 minut, aż skórka będzie brązowa.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 6 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 355 kcal Białko 28 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 3 g

Do golonki podajmy chrzan lub musztardę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej