Gotowana rolada z kiełbasą białą i wędzoną

Składniki: 1,2 kg mielonej wieprzowiny, po 2 laski białej i wędzonej kiełbasy, 15 dag gotowanej szynki, 5 łyżek mleka, 5 dużych ząbków czosnku, kawałek korzenia chrzanu, 2-3 łyżeczki chrzanu w occie, sól, pieprz, majeranek, rozmaryn.

1. Mielone mięso wyrób z 4 posiekanymi ząbkami czosnku i mlekiem, przypraw. Obie kiełbasy włóż na chwilę do wrzątku z przyprawami. Ostudź, zdejmij osłonki (wywar zachowaj). Kiełbasy przekrój wzdłuż na pół. Szynkę pokrój w słupki.

Reklama

2. Masę mięsną rozłóż na papierze do pieczenia, zostawiając wolne brzegi (2 łyżki masy zachowaj). Na jednym brzegu ułóż obok siebie wzdłuż kiełbasy. Przykryj odłożoną masą mięsną, ułóż szynkę, lekko wgniatając, posyp rozmarynem, zwiń razem z papierem. Końce zwiąż.

Do garnka wlej zachowany wywar i wodę. Dodaj oba chrzany i ząbek czosnku, przypraw, włóż roladę. Gotuj 60 minut, na koniec ostudź w wywarze.

Czas przygotowania 90 min, ilość porcji 12, cena za porcję 1,90 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej