Greckie szaszłyki

Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa, cukinia, 2 duże cebule, pół pęta kiełbasy, kilka czarnych i zielonych oliwek, słodka papryka w proszku, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól, bułka tarta

Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyrabiamy. Następnie dosypujemy bułki tartej do momentu, aż będziemy w stanie uformować z powstałej masy pulpety. Powinno ich wyjść ok. 15 sztuk. Cukinię, kiełbasę i cebulę kroimy w plastry.

Reklama

Na drewniane lub metalowe patyki nakładamy naprzemiennie pulpet, plastry cukinii, cebuli, kiełbasy i oliwkę (na jednym patyku zmieszczą 3 nałożenia). Przygotowane szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Podajemy z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: Ćwiartka małej sałaty lodowej, 1 ogórek sałatkowy, 20 dag gotowanej lub smażonej piersi kurczaka, pół awokado, sok z cytryny, 1 mała czerwona cebula, kilka pomidorków koktajlowych, 3... więcej