Greckie szaszłyki

Skład na 5 porcji: ● 500 g mielonego mięsa, cukinia, 2 duże cebule, pół pęta kiełbasy, kilka czarnych i zielonych oliwek, słodka papryka w proszku, 2 ząbki czosnku, pieprz i sól, bułka tarta

Mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wyrabiamy. Następnie dosypujemy bułki tartej do momentu, aż będziemy w stanie uformować z powstałej masy pulpety. Powinno ich wyjść ok. 15 sztuk. Cukinię, kiełbasę i cebulę kroimy w plastry.

Reklama

Na drewniane lub metalowe patyki nakładamy naprzemiennie pulpet, plastry cukinii, cebuli, kiełbasy i oliwkę (na jednym patyku zmieszczą 3 nałożenia). Przygotowane szaszłyki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Podajemy z sosem czosnkowo-jogurtowym.

Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej