Grillowana tortilla

Składniki na 8 sztuk: 8 placków tortilli, 5 dag zielonego pesto, 2-3 łyżki serka mascarpone, 3 średnie pomidory, 10 dag rukoli, 16 plasterków szynki, np. gotowanej, 5 dag parmezanu lub innego sera żółtego.

Przygotowanie:

Reklama

1. Pesto wymieszaj z mascarpone. Ewentualnie dopraw do smaku solą. Pomidory umyj, osusz, pokrój w plastry. Rukolę umyj, starannie osusz. Ser potnij na wiórki używając obieraczki do warzyw.

2. Każdy placek tortilli posmaruj pesto. Na środku rozłóż rukolę, plastry szynki oraz pomidorów. Posyp wiórkami sera i zwiń formując roladki oraz lekko spłaszczając je dłonią. Zapiekaj w tosterze grillowym lub na mocno rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. 

Do farszu można również dodać przesmażone pieczarki lub kukurydzę konserwową.

Przygotowanie: 15 minut Sztuka: 300 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej