Grillowane krążki bakłażana

Składniki (4 porcje): ● 4 nieduże bakłażany ● 2 łyżki suszonej bazylii ● 2 łyżki suszonego oregano ● 2 łyżki czerwonej papryki ● 2 ząbki czosnku ● 8 łyżek oliwy ● sól ● pieprz

Reklama

1. Bakłażany umyj i pokrój na plastry o grubości około 1 cm, posól i odstaw na 10 min.

2. Spłucz sól z bakłażanów i osusz je ręcznikiem papierowym. Bazylię, oregano, paprykę oraz posiekany czosnek wsyp do miseczki i wymieszaj. Plastry bakłażana smaruj pędzelkiem nasączonym oliwą, a następnie obtaczaj ziołami.

3. Bakłażana poukładaj na kratce i grilluj około 10 min, aż się zarumieni. Podawaj z ryżem, najlepiej brązowym lub basmati, albo z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i sosem tzatziki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej