Grillowane ziemniaki

Skład na 4 porcje: 12 średnich ziemniaków, 2 pomidory, 1 cebula, łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego, sól, 2 łyżki posiekanych ziół: pietruszki, koperku, szczypiorku, łyżeczka ostrej papryki w proszku.

W wyszorowanych ziemniakach ostrym nożem robię nacięcia, ale nie do końca, aby ziemniaków nie przepołowić. Obsypuję przyprawami i ziołami pilnując, aby przyprawy dostały się także do każdego nacięcia.

Ziemniaki układam na większym kawałku folii, okładam plastrami pomidorów i cebuli. Często daję też kawałek masła, by ziemniaki miały łagodny smak. Folię zawijam.

Reklama

Piekę, w zależności od żaru ognia i wielkości ziemniaka, około 30 minut. Można je podać jako dodatek do mięsa, ale u mnie najczęściej znikają z grilla, nim mięso znajdzie się na stole.

Przepis nadesłał Rafał Nalikowski

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej