Grillujemy z olejem rzepakowym!

Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne gotowanie. Gdy stoimy gremialnie nad rozgrzanym paleniskiem i wciągamy w nozdrza apetyczne zapachy, nikną podziały na starych i młodych, liberalnych i konserwatywnych, mięsożernych i wegetarian. Lecz zanim zasiądziemy do wspólnego stołu, warto się do grillowania dobrze przygotować i zastanowić, jakich produktów użyć, by były dla nas korzystne.

Wiadomo, że w potrawach liczy się przede wszystkim smak. Lecz dziś będziemy zwracać uwagę nie tylko na niego, ale również na walory żywieniowe przygotowywanych potraw. Z tego powodu w każdym przepisie znajdziecie olej rzepakowy, który ma najkorzystniejszy skład kwasów tłuszczowych spośród olejów roślinnych i stanowi źródło kwasów omega-3. Na dodatek rafinowany ma wysoką temperaturę dymienia (242 st. C), co jest istotne w kontakcie z rozgrzanym grillem. Niewiele osób wie, że zawiera witaminy E oraz K. Po tej małej pigułce teorii czas na praktykę. Do czego wykorzystać olej rzepakowy? Oto nasze propozycje na dania z grilla i do grilla z jego użyciem:

PODSTAWA GRILLOWANIA = MARYNATA

Zdjęcie

materiały prasowe /materiały prasowe
materiały prasowe
/materiały prasowe

Marynata to sprawa magiczna: potrafi najbardziej mdłe danie zmienić w prawdziwe cudo. Jej bazą są zawsze dobry olej - proponujemy rzepakowy, przyprawy i czas. Generalnie, by dobrze zamarynować kawałek mięsa, ryby, tofu, czy warzywa, trzeba je pozostawić w marynacie na przynajmniej 40 minut w lodówce. Niektórzy przygotowują marynatę w przeddzień i zostawiają w niej mięsa nawet na dobę.

NASZE POMYSŁY NA MARYNATY

Marynata ze słodką nutą:

 Wymieszaj kilka łyżek oleju rzepakowego z 4 łyżkami miodu, szczyptą pieprzu ziołowego, łyżeczką słodkiej papryki, łyżeczką przyprawy kebab-gyros. Marynuj w niej kurczaka.

Marynata meksykańska:

Wymieszaj kilka łyżek oleju rzepakowego z 3 łyżkami sosu sojowego, łyżeczką papryki słodkiej, łyżeczką mielonego chilli, szczyptą kuminu i pieprzu. Możesz dodać posiekaną papryczkę chilli lub pepperoni. Marynuj w niej wołowinę, tofu lub warzywa.

Marynata jogurtowa:

Wymieszaj 2 łyżki oleju rzepakowego z 1,5 szklanki jogurtu naturalnego, sokiem z 1 cytryny, szczyptą soli i pieprzu i kilkoma łyżkami świeżo posiekanej kolendry. Marynuj w niej ryby i warzywa.

Marynata azjatycka:

Wymieszaj kilka łyżek oleju rzepakowego z łyżką keczupu, 3 łyżkami sosu sojowego, dużą szczyptą soli i pieprzu, połową łyżeczki imbiru, 2 ząbkami czosnku przeciśniętego przez praskę. Marynuj w niej wieprzowinę.

KONKRET = MIĘSO NA RUSZT

Zdjęcie

materiały prasowe /materiały prasowe
materiały prasowe
/materiały prasowe

Jako alternatywę dla białych kiełbasek i nieśmiertelnej karkówki proponujemy Wam kebab. Ale nie taki z budki, tylko przygotowany na sposób turecko-bułgarski.

Składniki:

1 kg mięsa mielonego (wedle uznania, choć smaczniejsze będzie wołowe), 2 cebule (drobno posiekane), 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 2 jajka, duża szczypta kuminu, duża szczypta płatków chilli lub pieprzu cayenne, łyżka mielonej papryki, 4 łyżki bułki tartej, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (najlepiej ręką) w dużej misce. Formujemy z mięsa małe kiełbaski i nabijamy je na patyczki do szaszłyków. Pieczemy na grillu z obu stron aż do uzyskania złocistej barwy.

GRILLOWY KLASYK = SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Zdjęcie

materiały prasowe /materiały prasowe
materiały prasowe
/materiały prasowe


Ta sałatka jest mało sałatkowa, a mocno treściwa. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań z grilla, a w przygotowaniu jest banalna.

Składniki:

1 kg ziemniaków, kilka ogórków konserwowych, 2-3 cebule czerwone, pęczek koperku, olej rzepakowy do smażenia, kilka łyżek majonezu, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w grube plasterki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Ziemniaki i cebulę łączymy w misce z posiekanym koperkiem i pokrojonym w plasterki ogórkiem. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem i odstawiamy na 30 min, żeby smaki się przegryzły.

NIEZOBOWIĄZUJĄCO = SAŁATA Z WARZYWAMI

Zdjęcie

materiały prasowe /materiały prasowe
materiały prasowe
/materiały prasowe

Bogactwo smaków i aromatów grillowanych dań dobrze uzupełni prosta chrupiąca sałata, podana z miksem warzyw (głównie zielonych), skropiona olejem rzepakowym i lekko doprawiona solą i pieprzem.

Na grillową sałatę wybieramy sałatę lodową, ponieważ jest ona najbardziej trwała. Dodajemy do niej pomidorki koktajlowe, awokado, rukolę i...i to wystarczy. Kto chce, może po wierzchu posypać prażonymi pestkami dyni albo słonecznika.

Pamiętajcie:

Olej rzepakowy cechuje się idealnym z punktu widzenia potrzeb żywieniowych stosunkiem omega-6 do omega-3, tj. 2:1. Kwasy omega-3 są deficytowe w diecie typu zachodniego i zaleca się zwiększenie ich spożycia. Wystarczą już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by pokryć zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas linolenowy (ALA) z rodziny omega-3. Więcej informacji na www.pokochajolejrzepakowy.eu

Zdjęcie

materiały prasowe /materiały prasowe
materiały prasowe
/materiały prasowe

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże marchewki, 3 jajka, 1 jabłko, olej, 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. cukru, cynamon, 2 op. cukru waniliowego, 1/2 łyżeczki sody oczyszcz., 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 25... więcej