Grochówka z boczniakami

Składniki dla 4 osób: 30 dag łuskanego lub całego grochu • 30 dag kiełbasy • 5 dag boczniaków • włoszczyzna • 2 łyżki oleju • cebula • liść laurowy • ziele angielskie • majeranek • lubczyk • sól • pieprz.

Reklama

1 Groch łuskany przelej zimną wodą, zalej 1,5 l wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj 1,5 godziny (jeśli masz cały groch, mocz go najpierw 8 godzin, następnie odcedź, zalej świeżą wodą, zagotuj i znowu odcedź, zalej wodą i gotuj około godziny). Dodaj pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Gotuj zupę do momentu, gdy groch zacznie się rozpadać.

2 Kiełbasę pokrój w plastry, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj do zupy, gotuj kolejne 5 min. Boczniaki umyj, pokrój w paski, przysmaż na oleju. Dodaj do zupy. Gotuj jeszcze 5 minut.

CZAS: około 2,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej