Groszkowy krem z trójkątami serowymi

Składniki na 4 porcje: 500 g mrożonego groszku, 5 szalotek, 50 g masła, 800 ml bulionu warzywnego, garść świeżej mięty, 100 g śmietany kremówki, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru, sok z 1/2 cytryny. Trójkąciki: 100 g mąki,  70 g masła, 90 g startego parmezanu, 1 łyżeczka mielonego czerwonego pieprzu, 40 g orzechów włoskich, 1 jajko, sól, śmietana i mięta do dekoracji.

Przygotowanie:

Groszek opłucz w gorącej wodzie. Szalotki posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj groszek, bulion, sól, pieprz i gotuj 10 minut. Dołóż oberwane listki mięty i podgotuj jeszcze 5 minut. Zupę zmiksuj blenderem. Zabiel śmietaną i dopraw cukrem i sokiem z cytryny.

Reklama

Z mąki, miękkiego masła, parmezanu i czerwonego pieprzu zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i odstaw na 30 minut w chłodne miejsce. Orzechy posiekaj.

Ciasto rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 5 mm. Potnij go na trójkąciki. Posmaruj je jajkiem wymieszanym z solą i posyp orzechami. Piecz 15 minut w 190°C.

Czas przygotowania: 60 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej