Gruszki na zimę

Robię je zawsze w zalewie z octu winnego, bo są znakomitym dodatkiem do mięs. W tym roku przygotuję też kilka słoików na słodko.

Konfitura

2 kg gruszek myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Z 2–3 wyszorowanych limonek ścieramy skórkę (potrzebujemy 1 łyżkę skórki). Sok z limonek wyciskamy. W głębszym, płaskim naczyniu umieszczamy gruszki, sok i skórkę z limonek.

Reklama

Dodajemy 1 kg cukru i 3 cm startego korzenia imbiru albo 1,5 łyżeczki imbiru suszonego. Doprowadzamy do zagotowania. Ogień zmniejszamy, owoce gotujemy jeszcze 15 minut. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10 minut.

W syropie

1,5 kg twardych gruszek obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Aby nie ściemniały, wkładamy je do zimnej wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

1 litr wody i 600 g cukru gotujemy 15 minut. Do syropu wkładamy osączone gruszki. Gotujemy kilka minut (czas zależy od odmiany owoców). Wyjmujemy, wkładamy do słoików, zalewamy syropem i pasteryzujemy 15 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej