Gruszki na zimę

Robię je zawsze w zalewie z octu winnego, bo są znakomitym dodatkiem do mięs. W tym roku przygotuję też kilka słoików na słodko.

Konfitura

2 kg gruszek myjemy, obieramy, kroimy na kawałki. Z 2–3 wyszorowanych limonek ścieramy skórkę (potrzebujemy 1 łyżkę skórki). Sok z limonek wyciskamy. W głębszym, płaskim naczyniu umieszczamy gruszki, sok i skórkę z limonek.

Reklama

Dodajemy 1 kg cukru i 3 cm startego korzenia imbiru albo 1,5 łyżeczki imbiru suszonego. Doprowadzamy do zagotowania. Ogień zmniejszamy, owoce gotujemy jeszcze 15 minut. Przekładamy do słoików. Pasteryzujemy 10 minut.

W syropie

1,5 kg twardych gruszek obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne. Aby nie ściemniały, wkładamy je do zimnej wody zakwaszonej sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

1 litr wody i 600 g cukru gotujemy 15 minut. Do syropu wkładamy osączone gruszki. Gotujemy kilka minut (czas zależy od odmiany owoców). Wyjmujemy, wkładamy do słoików, zalewamy syropem i pasteryzujemy 15 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej