Gryczane pierożki

Składniki ● 3 dag suszonych grzybów ● 15 dag kaszy gryczanej ● sól ● cebula ● 30 dag twarogu ● 2 jajka ● 35 dag mąki ● pieprz ● olej. Przygotowanie 80 min ✔ Porcja 470 kcal ✔ Przepis na 6 porcji.

1 Grzyby moczę, gotuję około 30 min. Odcedzam i siekam. Kaszę gotuję z solą wg przepisu na opakowaniu, studzę. Obraną cebulę szatkuję, przesmażam na łyżce oleju. Mieszam z kaszą, twarogiem i jednym jajkiem. Doprawiam solą i pieprzem.

2 Mąkę przesiewam ze szczyptą soli, dodaję drugie jajko i około pół szklanki ciepłej wody. Wyrabiam ciasto.

Reklama

Wałkuję je cienko, szklanką wykrawam krążki. Nakładam porcje farszu, zlepiam pierożki. Wrzucam je na osolony wrzątek, gotuję ok. 2 min, odcedzam. Przed podaniem obsmażam na złoty kolor w głębokim oleju.

Bożena Cerańska z Łomży

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

100 rad

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej