Grzanki z sałatką caprese

Składniki ● 3 kromki rustykalnej bagietki (czyli grubszej z ziarnami) ● ser mozzarella ● pomidor ● oliwa z oliwek ● bazylia ● margaryna ● sól ● ozdoby, np. oliwki

Pomidor umyj i pokrój na plastry. Ser mozzarella osącz z zalewy i pokrój na plastry. Listki bazylii umyj i osusz. Kromki bagietki z ziarnami lekko opiecz, by były chrupiące i delikatnie ostudź, po czym posmaruj margaryną.

Reklama

Na kromkach bagietki rozłóż plastry pomidora, lekko osól, skrop delikatnie oliwą z oliwek. Na pomidorze połóż plastry sera mozzarella, a na nich – listki bazylii. Jeśli lubisz, możesz też skropić kanapeczki octem balsamicznym.

Całość dowolnie udekoruj, np. czarnymi oliwkami bez pestek, innymi ziołami (np. oregano) ewentualnie plasterkami ogórka. Od razu podawaj.

Zamiast solą, plastry pomidora możesz posypać ulubionymi suszonymi ziołami.

Czas: ok. 15 minut; liczba porcji: 3.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej