Grzanki z serem pleśniowym i łososiem

Składniki: 8 kromek jasnego pieczywa tostowego, 4 plasterki szynki dojrzewającej, 1 figa, 5 dag sera z niebieską pleśnią, 4 plasterki wędzonego łososia, 5 dag żółtego sera, pół cytryny, listki natki kapusty, pieprz, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 10 suszonych pomidorów

Czas ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 1,10 zł.

Reklama

1. Pieczywo tostowe opiecz w tosterze, zrumień na suchej patelni lub w piekarniku. Z każ- dej kromki wytnij foremką do ciasteczek po dwie ozdobne grzanki (np. w kształcie gwiazdek). Możesz też pokroić tosty nożem.

2. Na czterech grzankach rozłóż po plasterku szynki dojrzewającej (zwiń ją w pakieciki) oraz po kawałku sera z niebieską pleśnią. Przykryj kolejnymi czterema grzankami. Całość zepnij wykałaczkami, tworząc koreczki. Udekoruj plasterkmai figi.

3. Cztery następne grzanki obłóż plasterkami żółtego sera i wędzonego łososia. Rybę skrop sokiem z cytryny. Przykryj resztą grzanek. Zepnij wykałaczkami. Udekoruj listkami natki i re sztą pokrojonej cytryny. Serwuj na przystawkę.

Foremki do ciastek przydadzą się nie tylko podczas robienia grzanek. Korzystając z nich, możesz formować porcje purée lub... smażyć fantazyjne sadzone. Wystarczy ułożyć foremkę na patelni i wbić do niej jajko.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej