Grzanki z warzywami i serowym dipem

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, 20 dag mrożonego groszku, 15 dag sera typu feta, cytryna, 2-3 łyżki jogurtu, cukier, 1 pęczek mięty, czosnek, 8 kromek jasnego pieczywa, 3 dag parmezanu, sól, pieprz

Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 4,90 zł.

Reklama

1. Szparagi oczyść, odetnij końcówki. Ustaw je pionowo w wysokim garnku. Gotuj w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru 8-10 minut. Osącz na sicie, przekrój na mniejsze kawałki.

2. Do osobnego naczynia z osolonym wrzątkiem wrzuć groszek i krótko obgotuj. Osącz na sicie. Kilka łyżek groszku zmiksuj na purée. Utrzyj razem z rozdrobnionym serem typu feta oraz 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego.

3. Gałązki mięty opłucz, osusz. Oderwij listki. Połowę odłóż do dekoracji, resztę bardzo drobno posiekaj. Połącz z serem. Dip dopraw roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

4. Kromki pieczywa ułóż na kratce, opiecz w piekarniku na złoty kolor. Posmaruj dipem serowym. Obłóż kawałkami ugotowanych szparagów, posyp pozostałym groszkiem i startym parmezanem. Udekoruj resztą listków świeżej mięty.

Sposób babuni

Pyszne i sycące grzanki możesz przyrządzić z lekko czerstwych bułek. Zetnij wierzchy, wydrąż część miąższu. Do środka nałóż pokrojoną wędlinę, kiełbasę lub warzywa. Całość zalej rozkłóconymi jajkami wymieszanymi ze startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekaj w 180 st. 10-15 minut.

Dobra rada. Miętę możesz zastąpić innymi ziołami, np. natką lub koperkiem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag polędwicy wołowej, sól, mielony czarny pieprz, kolorowy pieprz, 2-3 łyżki masła, 4 małe gruszki, sok wyciśnięty z cytryny, cukier. więcej