1. Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż mięso, smaż na rumiano ze wszystkich stron (na dużym ogniu, ok. 2 min).
Dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż razem. Wszystko przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, smaż 1 min. Wszystko zasyp mąką, smaż chwilę.
2. W rondlu zagotuj bulion (najlepiej wołowy, może być przygotowany z kostki), dodaj sok pomidorowy i wino, wszystko zagotuj. Przełóż do tego składniki z patelni. Rondel przykryj, zmniejsz ogień i duś mięso ok. 1,5 godz.
3. W tym czasie opłucz, osusz i oczyść z pestek papryki oraz papryczkę chili. Chili posiekaj drobno, kolorowe papryki potnij w kostkę. Dodaj do gulaszu. Przypraw majerankiem, duś jeszcze ok. 30 min.
4. Gulasz serwuj w małych kokilkach albo filiżankach, najlepiej z dodatkiem czosnkowych pszennych grzanek. Ew. udekoruj gałąz kami majeranku i krążkami chili.