Gulasz w ostrym sosie pomidorowym

Składniki na 6 porcji: 60 dag wołowiny na gulasz, 2 cebule, po 1 zielonej, czerwonej i żółtej papryce, 600 ml soku pomidorow., 500 ml czerwonego wytrawnego wina, 400 ml bulionu, 1 papryczka chili, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka koncentratu pomidorow., 1 łyżka mąki, 1 łyżka mielonej słodkiej papryki, pieprz, sól, suszony majeranek, oliwa.

Reklama

1. Mięso umyj, osusz, pokrój w małą kostkę. Cebule i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż mięso, smaż na rumiano ze wszystkich stron (na dużym ogniu, ok. 2 min).

Dodaj cebulę i czosnek, chwilę smaż razem. Wszystko przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, smaż 1 min. Wszystko zasyp mąką, smaż chwilę.

2. W rondlu zagotuj bulion (najlepiej wołowy, może być przygotowany z kostki), dodaj sok pomidorowy i wino, wszystko zagotuj. Przełóż do tego składniki z patelni. Rondel przykryj, zmniejsz ogień i duś mięso ok. 1,5 godz.

3. W tym czasie opłucz, osusz i oczyść z pestek papryki oraz papryczkę chili. Chili posiekaj drobno, kolorowe papryki potnij w kostkę. Dodaj do gulaszu. Przypraw majerankiem, duś jeszcze ok. 30 min.

4. Gulasz serwuj w małych kokilkach albo filiżankach, najlepiej z dodatkiem czosnkowych pszennych grzanek. Ew. udekoruj gałąz kami majeranku i krążkami chili.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej