Gulasz wieprzowy z grzybami

Składniki: 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatki, 500 g świeżych grzybów leśnych, ce bula, bakłażan, 250 g fasolki szparagowej, 3 pomidory, mą ka pszenna do oprószenia mięsa, łyżka smalcu, 2 łyżki oleju, sól, pieprz.

Reklama

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w niewielką kostkę. Oprósz wszystkie kawałki mąką, solą i dość obficie pieprzem. Cebulę pokrój w piórka. W rondlu rozgrzej smalec, zeszklij na nim cebulę. Wrzuć pokrojone mięso, obsmaż ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlej wodą, duś przykryte na małym ogniu.

2. Bakłażan ze skórką pokrój w kostkę. Fasolkę przebierz, odetnij końce, pozbaw ją włókien. Każdy strączek pokrój na 3 części. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w ósemki. Grzyby oczyść, umyj pod bieżącą wodą, pokrój w plasterki.

3. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć warzywa i grzyby. Posól, duś pod przykryciem około pół godziny. Do warzyw włóż mięso z cebulą, delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku. Duś pod przykryciem do miękkości.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej