Gulasz z gęsi

Składniki na 5-6 porcji: ok. 1 kg pierś z gęsi, 2 łyżki mąki, 30 dag pieczarek, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku,20 dag brukselki, 500 ml bulionu warzywnego, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem, usuń z nich skórę. Mięso pokrój w paski lub kostkę, oprósz majerankiem, solą oraz pieprzem a następnie obtocz w mące. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj. Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i usuń wierzchnie liście. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj ok. 5 min od ponownego zagotowania się wody. Odcedź. 

2. W garnku podgrzej bulion. Skórę z piersi włóż na rozgrzaną patelnię i smaż, by wytopił się z niej tłuszcz. Zdejmij skórę i wrzuć mięso. Smaż ok. 5 min na złoty kolor, cały czas mieszając. Przełóż je do bulionu. Na patelni na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze 1-2 min.

Reklama

3. Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Duś na średnim ogniu 60-90 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec do gulaszu dodaj brukselkę, wlej śmietankę i podgrzewaj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.

Przygotowanie: 100 minut. Porcja: 360 kilokalorii.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej