Gulasz z papryką w placku ziemniacznym

Składniki (na 4 porcje) : 80 dag chudej łopatki, 3 szklanki bulionu warzywnego, 3 kolorowe papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, mielona słodka i ostra papryka, sól, mielony czarny pieprz, ew. 2 łyżki mąki i 3 łyżki oleju, placki ziemniaczane (do podania gulaszu), natka pietruszki do dekoracji.

1. Mięso opłucz, osusz, pokrój w grubą kostkę. Zalej bulionem. Gotuj około 40 minut. Wcześniej możesz je oprószyć mąką i zrumienić na rozgrzanym oleju.

Reklama

2. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami, strąki pokrój na kawałeczki. Paprykę dodaj do mięsa po około 20 minutach jego gotowania. Na 5 minut przed końcem gotowania dołóż koncentrat pomidorowy i śmietanę.

3. Gulasz przypraw słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Podawaj z plackami ziemniaczanymi. Gotowe danie udekoruj natką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej