Gulasz ze śliwką i jabłkiem

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej, 10 dag boczku wędzonego , 2 cebule, 10 dag suszonych śliwek, 4 ząbki czosnku, pół łyżeczki tymianku, 2 jabłka, łyżeczka posiekanego imbiru, lampka wina czerwonego, 2 szklanki bulionu l, 2 łyżki sosu sojowego, pieprz, sól, olej do smażenia i marynaty.

Zdjęcie

Gulasz ze śliwką i jabłkiem /123/RF PICSEL
Gulasz ze śliwką i jabłkiem
/123/RF PICSEL

Mięso pokrój w grubą kostkę. Dopraw pierzem, tymiankiem, sosem sojowym i olejem. Odstaw na godzinę. Potem przesmaż na oleju i wrzuć do garnka.

Reklama

Jabłka obierz i potnij w kostkę. Boczek pokrój w paski, cebule w piórka, przesmaż, dodaj imbir, czosnek, cebule i wino. Całość dodaj do mięsa, wymieszaj i duś około godziny. Wlej bulion. Po godzinie dodaj śliwki i gotuj jeszcze przez 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej