Holenderskie racuchy

Składniki: ● 2 szklanki mąki pszennej ● 1 szklanka ciepłego mleka ● 2 jajka ● 2 łyżki cukru waniliowego ● 1 łyżeczka drożdży w proszku ● szczypta soli ● masło.

Zdjęcie

Racuchy holenderskie /123/RF PICSEL
Racuchy holenderskie
/123/RF PICSEL

1. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku i odstaw na kilka minut. Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, jajka i sól. Wlej rozczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki, by powstała gładka masa.

2. Przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.

Reklama

3. Patelnię wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Nalewaj ciasto małymi porcjami. Formuj placuszki. Smaż je z obu stron na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Takie jest życie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej