Indyk z koprem włoskim i marchewką

Składniki dla 4 osób: 1,5 kg piersi z indyka • 2 łyżki oleju • sok i skórka z cytryny • 2-3 łyżki miodu • 30 sztuk suszonych moreli • 2 plastry sera żółtego • szklanka białego wina • marchewka • koper włoski • seler naciowy • 2 łyżki masła • majeranek • główka czosnku • słodka papryka w proszku • łyżeczka cukru • pieprz • sól.

Reklama

1 Umyte mięso rozkrój na duży płat i delikatnie zbij je tłuczkiem. W miseczce wymieszaj: olej sól, pieprz, majeranek, paprykę, czosnek, miód, sok i skórkę cytryny. Posmaruj tym mięso z każdej strony. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

2 W miseczce namocz morele w winie. Posiekane owoce wymieszane z serem żółtym ułóż na mięsie i zwiń w roladę za pomocą wykałaczek i sznurka. Obsmaż na maśle, przełóż do żaroodpornego naczynia. Zalej winem, w którym moczyły się owoce.

Dodaj pokrojone warzywa, posyp je cukrem. Przykryj i piecz przez godzinę w temp. 180°C. Pod koniec zdejmij pokrywkę.

CZAS: około 2,5 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej