Indyk z ryżem na słodko

Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z indyka, 2 torebki długoziarnistego ryżu, 1 puszka brzoskwiń w zalewie, 1 mała kapusta, 3 pomidory, 1 pęczek szczypiorku, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 400 ml mleka kokosowego, 200 ml bulionu warzywnego , 1 łyżka soku z cytryny, oliwa, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, curry, świeża kolendra

Reklama

1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odstawić.

. Brzoskwinie osączyć, drobno pokroić. Warzywa umyć. Pomidory pokroić w plastry, kapustę posiekać. Obraną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć.

3. Mięso umyć, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny, otoczyć w mące, podsmażyć na patelni. Dorzucić warzywa, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, curry, poddusić z bulionem, dodać brzoskwinie wraz z sokiem, mleko kokosowe. Dusić do miękkości mięsa. Posypać posiekanym szczypiorkiem i kolendrą, wymieszać z ryżem.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Grillowanie to jedna z popularniejszych form spędzania wolnego czasu w plenerze. Jest rozrywką nie tylko lubianą, ale też pełniącą ważną funkcję społeczną – wszak nic tak nie integruje jak wspólne... więcej