Indyk z ziołami

Składniki: 50 dag piersi z indyka, 6 kromek chleba tostowego, 10 dag szynki, sól, po 2 łyżki posiekanych ziół (estragon, szałwia, pietruszka, trybula, tymianek), 3 jajka, 8 jajek przepiórczych, 10 dag masła, pieprz. Przygotowanie:

Pierś z indyka rozetnij na większy płat i lekko rozbij. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę i przyrumień w piekarniku w temp. 180° C. Następnie przenieś do misy i poczekaj, aż wystygną. Dodaj szynkę pokrojoną w kostkę, posiekane zioła i żółtka. Posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. Pod koniec dodaj sztywną pianę z białek.

Na mięso wyłóż przygotowane nadzienie, a na krawędzi ułóż obrane jajka przepiórcze. Zwiń roladę i owiń folią aluminiową.

Reklama

Włóż do brytfanny (posmarowanej tłuszczem), podlej wodą i piecz w 180°C przez ok. 40 minut. Następnie zdejmij folię, ułóż na roladzie resztę masła i dopiecz jeszcze 30 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej