Irlandzki gulasz mięsny

1 kg wieprzowiny, 2 marchewki, por, seler naciowy, 2 łyżki masła, 1 litr bulionu wołowego, 4 ząbki czosnku, świeży tymianek, rozmaryn, słodka papryka, mąka kukurydziana, 1 kg małych ziemniaczków, szklanka białego wytrawnego wina.

Reklama

1. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na maśle. Wlej pół szklanki wina, odparuj. Przełóż do brytfanny. Wlej resztę wina i szklankę wody, wstaw do piekarnika, piecz ok. 3 godzin w temp 160°C, co jakiś czas podlewając mięso wodą.

2. Warzywa pokrój na plasterki, obsmaż w dużym garnku na maśle. Wlej bulion, dodaj uduszone mięso. Gotuj pod przykryciem 10 min. Dodaj przekrojone na pół ziemniaczki, tymianek, rozmaryn i łyżkę papryki, gotuj 20 min. Zagęść mąką kukurydzianą.

Czas przygotowania 3,5 godz., ilość porcji 10, cena za porcję 2,70 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej