Jabłka w cieście

Składniki na 4 porcje: 4 duże jabłka, 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, sól, 1 łyżeczka cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 1 szklanki wody mineralnej gazowanej, olej do głębokiego smażenia, cukier puder, cynamon

1. Jabłka (najlepsze będą aromatyczne winne odmiany) umyj dokładnie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, obierz ze skórki. Usuń ostrożnie gniazda nasienne i pokrój owoce w niezbyt grube krążki.

2. Mąkę przesiej do miski. Jajka umyj. Oddziel białka od żółtek. Żółtka dodaj do mąki razem ze szczyptą soli, cukrem, płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz taką ilością gazowanej wody mineralnej, aby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany.

Reklama

3. Ciasto odstaw na kilkanaście minut. W tym samym czasie białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli. Dodaj do przygotowanego ciasta, bardzo delikatnie wymieszaj.

4. W głębokiej patelni lub w rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Pokrojone w krążki jabłka maczaj w gęstym cieście. Smaż po 2-3 minuty z każdej strony tak, by ciasto nabrało złotego koloru.

5. Usmażone krążki jabłek układaj na papierowym ręczniku kuchennym, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem na stół posyp cukrem pudrem wymieszanym ze zmielonym cynamonem. Możesz też serwować do nich w osobnej miseczce dżem.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej