Jaglane kotleciki

Składniki na 2-3 porcje: 8 dag kaszy jaglanej, 30 dag różyczek brokuła, 1 marchewka,1 jajko, 2 łyżki tartego ostrego żółtego sera, 1 łyżka otrąb, np. owsianych, 350 ml wody, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki curry, 2 łyżki posiekanej zieleniny, np. natki selera, 2 listki laurowe, sól, pieprz ziołowy, olej do smażenia.

Zdjęcie

Kotleciki jaglane /123/RF PICSEL
Kotleciki jaglane
/123/RF PICSEL

1. Marchewkę zetrzyj na tarce. Wrzuć do osolonej wody wraz z kurkumą i listkami laurowymi. Zagotuj. Kaszę kilkakrotnie przelej na sitku zimną wodą. Wsyp do wrzątku, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż wchłonie się cały płyn.

Jeśli kasza jest jeszcze twardawa, dolej troszkę wody i gotuj dalej. Brokuł posiekaj i zalej wrzątkiem na 5 minut, odcedź. Czosnek posiekaj. Posiekane warzywa zmieszaj z kaszą (bez listków laurowych!). Dodaj jajko, ser, otręby i zieleninę. Dopraw curry, solą i pieprzem, wymieszaj. Wstaw do lodówki na 40 minut, by masa zgęstniała.

Reklama

2. Uformuj okrągłe kotleciki. Możesz rozwałkować masę na grubość niecałego centymetra i wycinać szklanką równe placuszki. Resztki masy zagnieć i ponownie rozwałkuj. Olej rozgrzej na patelni. Placki smaż na rumiano. Podawaj prosto z patelni ze szklanką zimnej maślanki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Naj

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 8 plastrów schabu • 2 cebule • olej do smażenia • majeranek • tymianek • szczypta cukier • sól • pieprz więcej