Jajka na duszonych pomidorach

Składniki na 4 porcje: 2 puszki czerwonej fasoli, 4–5 pomidorów, 1 pęczek dymek, 1 pęczek natki, 2 łyżki oleju, 2–3 łyżki pikantnego keczupu, 8 jajek, sól, pieprz

1. Fasolę przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osącz. Pomidory pokrój na kawałeczki (wcześniej możesz je sparzyć i obrać ze skórki, ew. użyj pomidorów z puszki).

Reklama

Dymki oczyść, cebulki pokrój w plasterki, a szczypiorek posiekaj.

2. Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, grubo je posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć dymki, duś je mieszając przez 10 minut. Po 3 minutach duszenia do dymek dołóż pomidory, keczup oraz fasolę.

Jeśli lubisz, możesz dołożyć także drobno pokrojoną paprykę. Składniki na patelni posól do smaku i posyp 3/4 natki.

3. Jajka wbij na składniki na patelni. Całość przykryj folią aluminiową. Smaż dalej jeszcze przez 7 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

Tuż przed podaniem oprósz jajka solą oraz pieprzem. Danie udekoruj resztą natki.

Najlepsze z kawałkiem chrupiącej bagietki

Przygotowanie ok. 40 min

1 porcja zawiera ok. 420 kcal

Ok. 3 zł za porcję

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej