Jajka nadziewane sosem tatarskim- przepis siostry Anastazji

Składniki na 5-6 porcji. Jajka: 5-6 jaj • 10-15 dag szynki • 2 łyżki kwaśnej śmietany • sól • pieprz. Sos tatarski: 1 słoik majonezu • 2-3 ogórki kiszone • 1/2 słoika groszku zielonego • 1 słoik pieczarek marynowanych • natka lub szczypiorek.

1. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż. Wybrać żółtka i zemleć je z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz. Wymieszać i doprawić. Białka wypełnić masą, ułożyć na półmisku.

Reklama

2. Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy.

Dla złagodzenia smaku – kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.

CZAS: około 30 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej