Jajka w koszulkach ze szparagami

Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier.

czas ok. 30 min; porcja – 150 kcal, cena 3,50 zł

Reklama

1 Szparagi umyj, obierz, odetnij stwardniałe końcówki. Ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru (10-15 minut). Osącz.

2 Roszponkę przebierz, opłucz i osusz. Odetnij korzonki. Kromki pszennego pieczywa zrumień w tosterze, na suchej patelni lub na blasze w piekarniku.

3 W garnku zagotuj 2 litry wody. Przygotuj sześć małych woreczków śniadaniowych. Do każdego woreczka wlej po łyżeczce oliwy, a następnie ostrożnie wbij jajko. Zawiąż końce woreczków tak, by powstały pakieciki. Wrzuć je na wrzątek. Gotuj 3-4 min.

Jajka wyjmij z folii. Oprósz solą i pieprzem. Podawaj na grzankach ze szparagami i roszponką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej