Jak przyrządzać baraninę

To mięso owcy lub barana, bardzo zdrowe. Ma dużo witaminy B1, zawiera kwas linolowy, który obniża poziom złego cholesterolu.

Zdjęcie

Kawałki baraniny w sosie /123/RF PICSEL
Kawałki baraniny w sosie
/123/RF PICSEL

Możesz ją dusić, grillować, robić z niej kotleciki, serwować na wiele sposobów. To prawdziwy rarytas, zwłaszcza dla miłośników mięsnych dań.

Grillowana baranina dobrze smakuje w towarzystwie warzyw: bakłażana, cukinii, papryki, cebuli. Przed grillowaniem mięso zamarynuj, np. w zalewie w marynacie na bazie oliwy, z dodatkiem tymianku, szałwii, rozmarynu, czosnku i cebuli.

Reklama

Wytrawna pieczeń

Baranina wprost rozkwita i nabiera wyjątkowego smaku za sprawą czosnku, cebuli i świeżego rozmarynu. Jeśli chcesz upiec baraninę, najpierw natrzyj mięso rozmarynem, solą, czosnkiem i oliwą, a następnie smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Obsmażone mięso włóż do gorącego piekarnika i ustaw temperaturę na 180 stopni C. Podczas pieczenia podlewaj mięso wodą i sokiem z cytryny oraz powstałym sosem.

Dobrze upieczona baranina powinna być soczysta i wewnątrz różowa. Pokrój ją w poprzek włókien na cienkie płaty i ułóż na półmisku. Polej sosem i podawaj z fasolką szparagową, brukselką bądź dynią.

Gulasz na ostro

Aby przyrządzić gulasz z baraniny, potrzebujesz mięsa z kością, najlepiej łopatki. Opłucz je, oddziel od kości. Osyp solą, mąką i w całości smaż na rozgrzanym tłuszczu.

Dodaj cebulę, a gdy się zeszkli, zalej całość szklanką wody. Duś do miękkości, dodaj pomidory paprykę słodką i ostrą, pieprz, sól i odrobinę mąki. Do gulaszu pasuje kapusta pekińska.

Baranina na patyku

W krajach południowych popularne są cevapcici ( po bułgarsku: kebabcze). To paluszki z mielonego mięsa, często na patyku. Robi się je z baraniny, zmieszanej z wołowiną lub wieprzowiną.

Zmiel mięso, dodaj odrobinę wody i mąki, zmieloną cebulę, czosnek, słodką paprykę, sól, pieprz, tymianek, oregano. Całość wyrób i wsadź do lodówki.

Potem uformuj z mięsa paluszki o średnicy 2 cm, zrób na nich nożem kratkę i skrop olejem. Nadziej mięso na patyki do szaszłyków. Grilluj 5 minut.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 jajka • puszka pomidorów krojonych w kostkę • 2 cebule • 2 czerwone papryki • żółta papryka • 2 ząbki czosnku • szczypta suszonej bazylii • szczypta słodkiej czerwonej... więcej