Jak zrobić sos miodowy do mięsa?

Jest słodko-ostry za sprawą musztardy. Doda smaku kurczakowi, polędwiczce.

Reklama

1 Płynny miód (około 4 łyżek) wlej do rondelka (jeszcze nie stawiaj na ogniu). Dodaj łyżkę ostrej musztar dy (np. Dijon), dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.

2 Dodaj 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy (np. francus kiej lub innej ziarnistej). Dzięki takiej musztardzie sos jest bardziej apetyczny.

3 Do masy musztardowo- miodowej wlej, mieszając, niewielką ilość zimnej wody.

Przepis szefa kuchni, Piotra Bruś-Klepackiego

4 Rondelek postaw na małym ogniu, podgrzewaj kilka minut, cały czas mieszając, aż uzyskasz gęsty sos (w tym czasie miód się stopi i dzięki temu sos stężeje).

5 Gorącym sosem polej mięso. Schłodzony, szczelnie zamknięty w pojemniku sos możesz trzymać do dwóch tygodni w lodówce.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej