Jaki makaron do czego pasuje?

Czy rodzaj makaronu ma znaczenie dla potrawy? Oczywiście, a niektóre są wręcz przypisane do pewnych dań.

Reklama

Duże muszle świetnie smakują faszerowane, zarówno jako przystawki, jak i danie główne.

Makaron-ryż jest używany do zup lub jako dodatek do sałatek.

Cannelloni, czyli duże rurki służą do zapiekania i nadziewania farszami.

Łazanki podawane są z kapustą, grzybami, jako dodatek do zup lub element zapiekanek.

Świdry i pióra są pyszne z warzywami, mięsem i sosem, na ciepło lub w sałatkach.

Nitki i krajanka to klasyczne dodatki do zup.

Kokardki – do sałatek lub jako główne danie.

Spaghetti – długie nitki są jadane z sosem, serem i dodatkami.

Lasagne to makaron do zapiekania w formie płatów, do przekładania serem i farszem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Glazurowana pierś

    Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, sól, 4 łyżki oliwy, papryka miel., 1 łyżka soku z cytryny, pieprz, 2 łyżki miodu, kilka zielonych szparagów i pomidorków rzymskich, pół op. mieszanych sałat,... więcej