Jaki makaron do czego pasuje?

Czy rodzaj makaronu ma znaczenie dla potrawy? Oczywiście, a niektóre są wręcz przypisane do pewnych dań.

Reklama

Duże muszle świetnie smakują faszerowane, zarówno jako przystawki, jak i danie główne.

Makaron-ryż jest używany do zup lub jako dodatek do sałatek.

Cannelloni, czyli duże rurki służą do zapiekania i nadziewania farszami.

Łazanki podawane są z kapustą, grzybami, jako dodatek do zup lub element zapiekanek.

Świdry i pióra są pyszne z warzywami, mięsem i sosem, na ciepło lub w sałatkach.

Nitki i krajanka to klasyczne dodatki do zup.

Kokardki – do sałatek lub jako główne danie.

Spaghetti – długie nitki są jadane z sosem, serem i dodatkami.

Lasagne to makaron do zapiekania w formie płatów, do przekładania serem i farszem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej