Jaki sos do wykwintnych potraw?

1. Winny do steków

Jeśli smażyłaś lub grillowałaś stek na patelni, wykorzystaj smak, jaki pozostawił. Wlej na patelnię 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, zeskrob drewnianą łyżką aromatyczną „przypalankę”.

Zredukuj wino do połowy objętości (3 do 5 minut). Przelej gorący sos do miski, dodaj 200 g zimnego masła i energicznie wymieszaj. Podgrzej lekko, polej sosem steki.

Reklama

2. Bearnaise

Jasny, delikatny, maślany. Podobny do sosu holenderskiego, jednak intensywnie pachnący estragonem. Pasuje do pieczonej polędwicy wołowej, ale też do ryb, warzyw, a nawet do jajek na twardo.

Do rondelka wlej szklankę białego wytrawnego wina, cztery łyżki octu winnego jasnego, wrzuć garść listków świeżego estragonu i młodą cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodaj nieco soli i pieprzu. W drugim rondlu rozpuść 3/4 kostki masła.

Do miseczki wbij 2 żółtka. Zredukowane wino przecedź przez sitko, dodaj do niego żółtka. Energicznie ubijaj, podgrzewając na wolnym ogniu, żółtka nie mogą się ściąć. Gdy są ubite i puszyste, stopniowo dolewaj masło, mieszając, aż sos będzie miał w puszystą konsystencję.

3. Barbecue

Sos do marynowania, grillowania i pieczenia mięs. Daje dużą dowolność, możesz eksperymentować ze smakami, komponując własny. Jakie cechy powinien mieć dobry sos barbecue? Słodycz, którą osiągniesz, dodając cukier trzcinowy, melasę lub miód.

Wyrazistość. Tę zapewni odrobina chili lub ostra musztarda. Finezji dodadzą owoce, np. jabłko czy gruszka. Oryginalności dymne nuty, wędzonej śliwki czy papryki. Sos powinien być gęsty, „lepiący się” do mięsa, aromatyczny.

Posiekaj cebulę, ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę, dodaj pół łyżeczki nasion kopru włoskiego oraz posiekaną papryczkę chili (jeśli sos ma być mniej ostry, usuń z niej pestki).

Dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego, mały przecier pomidorowy lub 3 łyżki ketchupu, kilka wędzonych lub suszonych śliwek (drobno pokrojonych). Dolej dwie łyżki ciemnego sosu sojowego. Duś na wolnym ogniu kilka minut. Gdy ostygnie, polej sosem mięso. Odstaw do zamarynowania lub piecz.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej