Jogurtowe minipizze

Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 2,5 dag drożdży, bazylia, po 2 łyżki oliwy i oleju, 30 dag jogurtu naturalnego, 40 dag polędwiczki wieprzowej, 1 łyżka pesto, czosnek, pieprz, 1 czerwona papryka, 5 dag parmezanu, sól

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, drożdże i łyżkę oliwy. Na koniec, cały czas mieszając, wlewaj stopniowo 15 dag jogurtu. Wyrób gładkie ciasto, odstaw na godzinę.

2. Mięso oczyść, opłucz i osusz, pokrój w plasterki. Oprósz je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej. Przesmaż mięso z dwóch stron na złoty kolor, zdejmij, odstaw do schłodzenia.

Reklama

3. Zagniecione ciasto podziel na cztery kawałki. Każdy rozwałkuj na okrągły placek. Pozostały jogurt wymieszaj z pesto. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Sos dopraw solą i pieprzem, posmaruj placki.

4. Na wierzchu rozłóż przesmażone mięso oraz oczyszczoną i pokrojoną w krążki paprykę. Posyp startym parmezanem. Piecz 10 minut w 220 st. Skrop łyżką oliwy, ozdób bazylią.

Czas ok. 60 min; porcja – 530 kcal, cena 4,30 zł.

Ciasto na pizzę możesz wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia w maszynce do chleba. Zaoszczędzisz czas i siły.

Spód będzie bardziej chrupiący, gdy do przyrządzenia go użyjesz dwóch rodzajów mąki (pszennej i kukurydzianej) oraz więcej oliwy. Dodatek jogurtu przyspieszy zaś wyrastanie ciasta na pizzę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej