Kaczka cytrynowa faszerowana

Składniki dla 4 osób: 1 kaczka • łyżka oleju • czosnek granulowany • gałka muszkatołowa • papryka • majeranek • 4 wątróbki drobiowe • 1 czerstwa bułka • 1 jajko • 2 łyżki natki pietruszki • cebula • 2 cytryny • sól • pieprz.

Reklama

1 Kaczkę umyj. Olej wymieszaj z czosnkiem, gałką, solą, pieprzem, papryką i majerankiem; natrzyj tym mięso. Pozostaw na noc. Do miski wrzuć pokrojoną wątróbkę, namoczoną bułkę, żółtko, ubite białko, natkę i podsmażoną krojoną cebulę. Wymieszaj i dopraw.

2 Kaczkę napełnij farszem, zaszyj. Polej sokiem z cytryny. Piecz 1,5 godziny pod przykryciem w temp. 180° C.

CZAS: około 3 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej