Kaczka cytrynowa faszerowana

Składniki dla 4 osób: 1 kaczka • łyżka oleju • czosnek granulowany • gałka muszkatołowa • papryka • majeranek • 4 wątróbki drobiowe • 1 czerstwa bułka • 1 jajko • 2 łyżki natki pietruszki • cebula • 2 cytryny • sól • pieprz.

Reklama

1 Kaczkę umyj. Olej wymieszaj z czosnkiem, gałką, solą, pieprzem, papryką i majerankiem; natrzyj tym mięso. Pozostaw na noc. Do miski wrzuć pokrojoną wątróbkę, namoczoną bułkę, żółtko, ubite białko, natkę i podsmażoną krojoną cebulę. Wymieszaj i dopraw.

2 Kaczkę napełnij farszem, zaszyj. Polej sokiem z cytryny. Piecz 1,5 godziny pod przykryciem w temp. 180° C.

CZAS: około 3 godziny

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Dobry Tydzień
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej