Kaczka marynowana

Składniki na 4 porcje: 1 nieduża, sprawiona kaczka, po 3 łyżki sosu sojowego i wódki, 2-3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 3 łyżki śmietany, 1 łyżeczka mąki, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cynamonu.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Reklama

1. Kaczkę opłukać, osuszyć. Cynamon, cukier, i roztarty z solą czosnek wymieszać z sosem sojowym, wódką oraz 2 łyżkami wody. Natrzeć tuszkę kaczki na zewnątrz i od wewnątrz. Trzymać w lodówce przez co najmniej 24 godziny.

2. Przełożyć mięso do brytfanki, dodać marynatę i 4 łyżki wody. Piec 90 minut w 180°C, często polewając pojawiającym się sosem.

3. Połowę sosu z pieczenia rozprowadzić winem i śmietaną, zagotować, zagęścić mąką. Kaczkę podzielić i podać z sosem.

Przygotowanie: ok. 95 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 pęczek zielonych szparagów, garść roszponki, 6 kromek pszennego pieczywa, 6 łyżeczek oliwy, 6 dużych jajek, sól, świeżo mielony pieprz, cukier. więcej