Kaczka nadziewana po myśliwsku

Składniki (na 8 porcji): 1 kaczka, 40 dag borowików, 30 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 papryka, 1 marchew, 1 cebula, 1 pietruszka, mały pęczek szałwii, 1/2 chili, 4 ząbki czosnku, 1/2 szkl. bulionu, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 3 łyżki bułki tartej, liść laurowy.

Reklama

1. Sprawioną, umytą kaczkę nacieram (także w środku) solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Zostawiam w lodówce na całą noc. Borowiki czyszczę i kroję na spore kawałki.

Podsmażam je na maśle razem z posiekaną cebulą. Studzę i mieszam z mięsem, jajkiem, bułką i posiekaną szałwią. Masę przyprawiam solą oraz pieprzem, wyrabiam. Nadziewam nią kaczkę. Otwór spinam wykałaczkami.

2. Warzywa obieram i kroję: marchew i pietruszkę na talarki, paprykę w kostkę. Chili oczyszczam z nasion, siekam. Czosnek tylko obieram. Kaczkę wkładam do żaroodpornego naczynia piersią do dołu.

Dookoła układam warzywa, dodaję listek i ziele. Podlewam bulionem. Piekę 2 godziny w temp. 180 st., odwracając kaczkę co jakiś czas.

Violetta Miszczak z Połczyna

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 20 dag masła, 3 żółtka, 2 szkl. mąki, szczypta soli, 1/2 szkl. cukru, 1 op. cukru waniliowego, olejek migdałowy, 5-6 mandarynek lub 3 pomarańcze, 15 dag dżemu morelowego. więcej