Kaczka po tajsku z warzywami

Składniki: Warzywa na patelnię orientalne Hortex – 1/2 opakowania , łyżka oleju sezamowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 2 ząbki czosnku, 2 papryczki chili, zielona cebulka, pierś z kaczki Marynata: łyżka sosu sojowego, łyżka sosu chili, łyżka cukru brązowego lub miodu, łyżka świeżo startego imbiru, łyżeczka przyprawy 5 smaków, sok z 1 limonki

Reklama

Przygotowanie: Skórę z kaczki natnij ostrym nożem. Wymieszaj sosy – sojowy, chili z brązowym cukrem, startym imbirem, przyprawą 5 smaków i sokiem z limonki. Natrzyj dokładnie mięso marynatą i odstaw na około 1 godzinę.

Obsmaż kaczkę na patelni po 3 minuty z każdej strony. Dopiecz przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Wyjmij z piekarnika i przykryj folią aluminiową. Przed pokrojeniem odczekaj 10 minut. Przygotuj warzywa. Rozgrzej dużą patelnię lub wok. Dodaj 3 łyżki oleju, pokrojony czosnek i chili.

Dodaj warzywa i przyprawę z saszetki. Smaż na dużym ogniu 5-7 minut. Przypraw sosem ostrygowym i olejem sezamowym. Wyłóż na talerz, obłóż pokrojoną w plastry kaczką. Udekoruj zieloną cebulką. Czas przygotowania: 40 minut (bez marynowania)

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 główki czosnku, 6 łyżek oliwy, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 3 pomidory, 2 cebule, 1 łyżka musztardy, pół łyżeczki miodu, sól, pieprz, świeże zioła do dekoracji. więcej