Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa
Składniki: tuszka kaczki, 2 jabłka, pomarańcza, 2 łyżki ryżu, cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany.
Przygotowanie:
1. Tuszkę i podroby kaczki oczyść, umyj, osusz. Tuszkę natrzyj ze wszystkich stron i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Podroby pokrój. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń błonki.
Cebulę obierz, pokrój. Olej rozgrzej na patelni, włóż podroby i cebulę, podsmaż. Dodaj owoce i ryż, wymieszaj, smaż 5 min. Przypraw do smaku, ostudź.
2. Kaczkę napełnij ściśle farszem. Otwór zepnij metalowymi wykałaczkami lub zszyj bawełnianą nicią. Włóż do rękawa do pieczenia, brzegi zwiąż, w rękawie zrób kilka małych dziurek.
3. Tuszkę ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. Folię rozetnij, piecz jeszcze 20 minut, aż się wierzch przypiecze na złoty kolor.
Czas przygotowania 120 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2,90 zł.