Kaczka z nadzieniem jabłkowym

Taka kaczka, doskonała propozycja na uroczysty niedzielny oraz świąteczny obiad, najlepiej smakuje z ryżem na sypko. Jeśli zostanie nam trochę farszu, możemy nim obłożyć kaczkę pod koniec pieczenia.

Przepis przysłała Jadwiga Smolińska z Koronowa

Składniki: tuszka kaczki, 2 jabłka, pomarańcza, 2 łyżki ryżu, cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany.

Reklama

Przygotowanie:

1. Tuszkę i podroby kaczki oczyść, umyj, osusz. Tuszkę natrzyj ze wszystkich stron i wewnątrz solą, pieprzem i majerankiem. Podroby pokrój. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na plasterki. Pomarańczę obierz, podziel na cząstki, usuń błonki.

Cebulę obierz, pokrój. Olej rozgrzej na patelni, włóż podroby i cebulę, podsmaż. Dodaj owoce i ryż, wymieszaj, smaż 5 min. Przypraw do smaku, ostudź.

2. Kaczkę napełnij ściśle farszem. Otwór zepnij metalowymi wykałaczkami lub zszyj bawełnianą nicią. Włóż do rękawa do pieczenia, brzegi zwiąż, w rękawie zrób kilka małych dziurek.

3. Tuszkę ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz ok. 90 minut. Folię rozetnij, piecz jeszcze 20 minut, aż się wierzch przypiecze na złoty kolor.

Czas przygotowania 120 min, ilość porcji 8, cena za porcję 2,90 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:

Zobacz również

  • Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 dużych plastrów szynki wieprzowej, kilka listków rukoli, pieprz, 10 dag masła, 3 żółtka, sól, 100 ml kremówki 30 proc. , 10 dag sera z pleśnią, cukier, 6 kromek... więcej