Kalarepka z kaszą i mięsem

Składniki na 4 porcje: 4 duże kalarepki, 40 dag mięsa mielonego, 10 dag kaszy jaglanej, 1 średnia cebula, 2 kostki rosołowa, przyprawa typu Warzywko, 1 łyżka mąki, koncentrat pomidorowy, pieprz, sól, ostra papryka

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Przygotowanie: Kalarepki obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć (miąższ pokroić i odłożyć). Przygotować farsz. Ugotować kaszę na sypko. Do mielonego mięsa dodać posiekaną cebulę i ugotowaną kaszę.

Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać. Farszem wypełnić wydrążone kalarepki. Przygotować półtora litra bulionu (z kostki).

Reklama

W rondlu ułożyć kala repki, dodać wydrążony miąższ. Podlać bulionem i dusić na małym ogniu około 40 minut. Doprawić koncentratem pomidorowym, zagęścić mąką. Dusić 10 minut.

Nasza rada

Serwować jako gorącą przekąskę lub jako danie obiadowe – wtedy dodatkowo podać ziemniaki z wody z koperkiem.

Przygotowanie: ok. 75 minut

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Czas na kulinarną podróż! Oto zupełnie nowa linia przypraw "Kuchnie świata" Knorr, dzięki której każdy będzie mógł przyrządzić dania z prawdziwie egzotycznym akcentem. W linii odnajdziemy... więcej