Kanadyjski gulasz z indykiem

Skład na 8 porcje: ● 3 czerwone i żółte papryki ● 3 cebule ● 500 g piersi z indyka ● 8–10 gałązek świeżego majeranku ● 250 ml sosu barbecue ● 50 ml syropu klonowego ● 50 ml whisky ● 200 ml śmietanki kremówki ● szczypta chili w proszku ● sól i grubo mielony pieprz ● olej.

Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 4,20 zł

Reklama

1. Umyte papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Obrane cebule grubo siekamy. Z łodyżek majeranku obrywamy listki.

2. Piersi z indyka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w kostkę. Oprószamy pieprzem i solą.

3. Do litra wody dodajemy sos barbecue, syrop klonowy, whisky, śmietanę, listki majeranku i mieszamy trzepaczką rózgową. Doprawiamy pieprzem, chili i solą, mieszamy.

4. Na rozgrzanym w garnku oleju podsmażamy krótko cebulę, dodajemy paprykę i mięso. Zalewamy mieszaniną sosu barbecue, syropu klonowego, whisky, śmietany oraz wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 70 minut.

5. Gulasz podajemy na stół w garnku. Doskonale smakuje z tostami posmarowanymi masłem czosnkowym lub ciepłą bagietką.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej