Kanapka z pieczenią

Pieczeń: 1,5 kg szynki wieprzowej, 8 plastrów boczku wędzonego, 8 plastrów wędzonej słoniny, garść ziół prowansalskich, łyżeczka kurkumy, 4 łyżki musztardy dijon, 4 ząbki czosnku, sól i pieprz, łyżeczka goździków, suszony rozmaryn, siatka do pieczenia mięsa lub nić kuchenna, rękaw do pieczenia , 2 duże kromki chleba pszennego, 4 plastry rolady wieprzowej, 1/2 główki małej kapusty czerwonej, garść jagód goji, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z 1/2 cytryny, garść orzechów laskowych, łyżka natki pietruszki, sól i pieprz.

Porcja dla 2 osób, czas przygotowania: ok. 2 godzin.

Reklama

Pieczeń: w miseczce wymieszaj zioła prowansalskie z kurkumą. Rozgnieć w oddzielnej miseczce czosnek. Umyj i osusz mięso, przekrój wzdłuż na 4 plastry. Delikatnie rozbij je tłuczkiem. Natrzyj czosnkiem, posmaruj musztardą, posyp mieszanką ziół, solą, pieprzem. Na tak przygotowanych kawałkach szynki ułóż naprzemiennie po 2 plastry boczku i słoniny.

Zwiń plaster mięsa, następnie, zawiń go w następny plaster itd., żeby z szynki powstała rolada. Obsyp ją suszonym rozmarynem i włóż do siatki na mięso lub opleć nicią kuchenną. Posyp po wierzchu goździkami, włóż do rękawa do pieczenia. Wsuń do piekarnika nagrzanego do 250°C. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij z mięsa goździki i odstaw roladę do wystygnięcia. Kiedy będzie zimna, usuń siatkę kuchenną.

Kanapki: pokrój kapustę na cienkie paski. Wymieszaj ją z jagodami goji, rozdrobnionymi orzechami i listkami pietruszki (trochę zostaw do udekorowania mięsa). Dopraw solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Rozgrzej patelnię grillową i przypiecz na niej chleb. Każdą kromkę posmaruj lekko oliwą, nałóż na nią porcje surówki.

W tym czasie na patelni podgrzej 4 plastry pieczonej rolady. Ułóż mięso na kanapkach. Posyp pozostałymi jagodami, orzechami, natką i grubo zmielonym pieprzem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag wieprzowiny, olej, 2-3 łyżki przyprawy do kebaba, kilka pomidorków rzymskich, 1 ogórek, sól, seler naciowy, pół małej sałaty rzymskiej, 4 tortille, sos chili, pieprz. więcej