Kapuśniak z kociołka

Składniki na 4 porcje: 1 garść suszonych grzybów, 500 g kiszonej kapusty, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 5 goździków, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 papryczka chilli, sól, 300 g gotowanych ziemniaków,  200 g wędzonej golonki, 200 g kiełbasy, 125 ml śmietany, 1 łyżka mąki.

Przygotowanie:

Grzyby namocz w wodzie. Odcedź kapustę i pokrój. Włóż do garnka, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, przecier, grzyby i przyprawy. Zalej litrem wody i gotuj 20 minut. Dodaj pokrojone golonkę i kiełbasę. Gotuj 15 minut, zagęść mąką i śmietaną, dodaj ziemniaki.

Reklama

Artykuł pochodzi z kategorii: Dania główne

TV14

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki mąki, sól, 1 żółtko, 20 dag margaryny, 20 dag piersi kurczaka, pieprz, przyprawa do gyrosa, olej, 2 ząbki czosnku, 1 op. mrożonki śródziemnomorskiej na patelnię, bazylia. więcej